český týdeník | založeno 1968 | Vydavatel: JUDr. František Talián - "Fortuna"

ČLÁNKY

Starožitník & cukrářská bible Pra-Ko-Ku

Naši měli ještě do roku 1950 velkou cukrárnu ve Vršovicích. Od té doby doma schraňujeme velkou cukrářskou knihu vydanou v Německu, ale je v ní psáno i česky. Obsahuje velké množství barevných obrázků všech možných dortíků. Ráda bych tuto knihu nabídla k prodeji. Ludmila P. z Prahy 10

 

Cukrářská bible Pra-Ko-Ku

Když se v roce 1885 narodil v hornolužickém městečku Kamjenc (dnes Kamenz v Německu) Erich Weber, nikdo netušil, že se jednou stane nejslavnějším cukrářem v Evropě. 

 

Místo dobrodruha cukrář

Jako každý kluk běhal s kamarády za humny, četl knihy Karla Maye a přemýšlel o dalekých cestách. Dobrodruhem se však nestal. Rodiče jej dali do učení na cukráře. On však i v tomto v podstatě nudném řemesle objevil orientální krásu a napínavá dobrodružství. Záhy zjistil, že malé městečko nedokáže ocenit jeho výtvory. V roce 1911 se usadil v saském hlavním městě Drážďanech a otevřel si velkou cukrárnu. Možná taky čekal, že k němu zavítá i jeho oblíbený autor Karel May, který bydlel v nedalekém Radebeulu. Jenže ten už byl velmi nemocný a rok po otevření cukrárny zemřel.

 

Učebnice pro cukrářskou školu

Po první světové válce se sám Erich Weber přestěhoval do Radebeulu, aby tam začal provozovat slavnou cukrárnu „Zu den Linden“ a taky cukrářskou školu. A ta potřebovala učebnice, které nebyly. Proto si Erich Weber založil i nakladatelství. Společně se svými zaměstnanci vymýšlel nové recepty a zdokonaloval staré. Každý nový dort si vyfotil a uložil do archivu. Tak postupně vydával stále větší a výpravnější učebnice cukrářství a na jejím vrcholu stojí právě knížka, kterou vlastní naše čtenářka. Pra-Ko-Ku neboli Praktické cukrářské umění. A aby svou slávu rozšířil i do zahraničí, začal své knihy doplňovat i o francouzštinu a angličtinu. Knihy vyzdobil dokonalými barevnými ilustracemi, na nichž představoval cukrářské výrobky jako umělecké artefakty. Knihy se prodalo ve světě na sto tisíc výtisků a její autor si za vydělané peníze koupil velkou vilu nedaleko cukrárny. V roce 1929 se rozhodl prosadit i v menších evropských zemích, a tak knihu doplnil i o dánštinu, holandštinu a češtinu. Hrdě do titulu knihy uvedl, že se jedná o největší cukrářskou knihu na světě. 

 

Změna mistra Webra

Samotná kniha byla drahá a ještě poštovné z Německa ji prodražovalo. Přesto ji každý skutečný cukrář musel mít. Po nástupu Hitlera k moci se mistr cukrář Weber změnil a stal se podporovatelem nacismu. Přestal vydávat knihy s cizojazyčnými texty, změnil písmo na švabach a hlavně své učebnice doplňoval poznámkami a nutnosti rasové čistoty, či o správné politice NSDAP. Hned po válce ho proto místní antifašisté předali Rudé armádě a ta ho na dva roky umístila do výchovného tábora Spezlag u Budyšína. K cukrařině se už nevrátil a dožil v Radebeulu nedaleko muzea Karla Maye. Jeho základní kniha Pra-Ko-Ku je však dodnes cukrářskou klasikou a prodává se i za pět tisíc korun.    

Autor: Miloslav Burdátš, Foto: archiv

Partneři

Diamant Expo

JUDr. František Talián - "Fortuna"

Naše rodina

Ostrovní 30
110 00, Praha 1

telefon: +420 224 932 034
fax: +420 224 932 034
email: rodina@rodinaonline.cz

IČO: 15095568
DIČ: CZ480307270

Website Security Test